Beste VG hackathon deelnemers…

Tijd voor zorg!

Beste VG hackathon deelnemers…

Van:   Martijn Venus, IZZ – Manager projecten Gezond werken in de zorg

Zeist, 24 februari 2020

Beste Hackathon deelnemers,

Stel….

Je werkt als veranderaar in organisaties, in het belang van medewerkers. En je doet dit de laatste jaren vanuit IZZ in de zorgsector. Omdat je hebt gezien: de zorg is de meest waardetoevoegende sector in Nederland. En stel dat je ruim 15 GHZ-organisaties begeleidt (waaronder Hackathon-deelnemers). En dat innovatief denken en doen (lean start up) in je toolbox zit.

En stel dat jij dan op een dag de film ziet over de VG Hackathon 2020. Dan wordt die werkdag een feestdag! Tenminste: dat gebeurde mij ik toen ik las over de VG Hackathon. Wat gaaf! En vooral wat ontzettend belangrijk. Wie ik ben? Dat las je in de eerste alinea. 

Wat goed en moedig dat de VG-Hackaton 2020 gericht is op medewerkers. Ik zag veel zorginnovaties voor de cliënt en  voor kwaliteit van zorg. Maar wat mij betreft:  cliënten centraal…en medewerkers! Samen vormen zij een twee-eenheid, vooral in de GHZ. 

IZZ onderzoekt gezond werken in de zorg. We zien al jaren dat er veel indicatoren op rood staan. Bijvoorbeeld de gevarendriehoek: verzuim, verloop, vacatures. Alle drie stegen naar recordhoogte in 2019. Maar ook : het psychisch zorggebruik onder jongeren steeg in 4 jaar met 40%. Natuurlijk moeten we benadrukken hoe mooi het werken in de zorg is. En dat zorgmedewerkers meer bevlogen zijn dan medewerkers in andere sectoren. Maar belang en urgentie om te veranderen is groter als leiders blijven horen dat het systeem onder druk staat. Daarom blijven wij wakker schudden met feiten, als start van de verandering en de actie.

Gelukkig zijn er veel gezonde zorgorganisaties waar de signalen op groen staan. Waar medewerkers werkplezier ervaren naast een gezonde werkdruk. Hun geheim? Is er niet. Geen silver bullits. Wel zie ik 2 patronen: leiderschap vanuit aandacht en innovatief denken als de norm voor iedereen (niet voor 1 functionaris). Want als je het doet zoals je het deed, krijg je wat je kreeg. 

Jullie gaan innovatief doenken (denken & doen). Niet alleen tijdens de week, maar hopelijk ook elke dag daarna. Twee tips:

  • Stop boiling the ocean! Blijf weg van E-health of andere containerbergrippen. Zie vanaf de start een concrete werksituatie voor je met een behoefte van een belaste medewerker + een oplossing. En deel dit beeld sneller dan je durft met die medewerker. Stephen Covey zei: begin with the end in mind!
  • Mind the app! Vroeger: had je een app, dan deed je aan E-health. Een app of iets anders technologisch kan best iets bieden, maar altijd in context van gebruik(er). En houd het simpel: zo verlaagde een trampoline de werkdruk bij Siza. Kijk maar eens op : Werkdruk bij Siza

Ik wens jullie gezonde werkdruk in de Hackathonweek. En vooral veel plezier. Schroom niet om met mij contact op te nemen via LinkedIn om te sparren.

Met innovatieve groet,

Martijn Venus

Manager Gezond Werken in de Zorg

Stichting IZZ

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen