

Tjerk Maas deelt zijn toekomstvisie over de zorg
De VG Hackathon 2021 kan niet worden georganiseerd zonder onze partners en sponsoren. KPN Health sponsort de eerste prijs. Wij vroegen directielid Tjerk Maas waarom KPN achter dit initiatief staat en wat zijn link is met de zorg.
Iedereen kent KPN, maar niet iedereen weet wat KPN Health is. Kun je iets over jezelf en je werk vertellen?
Ik ben Tjerk Maas, ik zit in het directieteam van KPN Health en ben daar verantwoordelijk voor wat wij zorgspecifieke diensten noemen. Je kent ons natuurlijk van telefonie, internet, televisie en dat soort zaken, maar we doen ook heel veel dingen puur voor de zorg. We bieden bijvoorbeeld alarmering voor cliënten/patiënten en medewerkers. Denk aan de verpleegoproepsystemen en alles wat daarbij komt kijken. Dus als er op dat knopje wordt gedrukt, kan dat via moderne technologie met een smartphone worden beantwoord. Wij zorgen dat dat op het goede moment binnenkomt en dat je direct een spreekluisterverbinding kunt opzetten. Wij leveren alle technologie en infrastructuur die daarvoor nodig is, zodat dat zorgproces vooral gaat lopen.
Een link tussen een techbedrijf als KPN en de gehandicaptensector is misschien niet direct het eerste waar je aan denkt. Wat is jouw affiniteit met de zorg?
Ik heb veel met de zorg. Ik ben opgegroeid met twee tantes, aan beide kanten van de familie, die verstandelijk beperkt zijn. Als kind kwam ik al veel op bezoek in instellingen. Van dichtbij kon ik goed zien hoe hard deze mensen de hulp nodig hebben, hoe kwetsbaar ze zijn en hoe afhankelijk ze zijn van goede zorg. Maar ik zag ook de liefde die de medewerkers in hun werk stoppen. Op jonge leeftijd had ik daar al veel respect voor en dit gaf mij heel sterk een gevoel van “dit is iets waar ik wat mee wil”. Uiteindelijk ben ik ook gezondheidswetenschappen gaan studeren om te kijken wat ik zou kunnen bijdragen in de zorg. Binnen KPN heb ik eerst nog allerlei andere rollen gehad tot het moment kwam dat ik dacht “ik moet echt de zorg in!”. Ik heb nog overwogen om de gezondheidszorg zelf in te gaan, maar uiteindelijk is dat KPN Health geworden. Ik denk dat we daar hele mooie dingen doen die heel relevant zijn. Samen met een hele hoop andere collega’s, willen we echt verschil maken in de zorg. Daar zit voor mij de drijfveer en dat geeft veel verbondenheid.
Maak je je wel eens zorgen om de voorspellingen die er nu gedaan worden over de zorgsector?
Door de demografische ontwikkelingen in Nederland zien we een hoop problemen op ons af komen. Deels zijn die problemen er al. De kosten die we elke keer maar weer met elkaar moeten ophoesten. Afgelopen jaar hebben we de 100 miljard zelfs aangetikt. Daarnaast zien we dat de arbeidsmarktkrapte alleen maar toeneemt. Daar voelen de medewerkers in de zorg wat van, maar ook de patiënten en cliënten merken dat direct. Het onderzoek waaruit blijkt dat als we op deze manier doorgaan, er dan in 2040 maar liefst 1 op de 3 Nederlanders in de zorg zou moeten werken, vind ik wel beangstigend. Dus daar moeten we wat mee.


Hoe ziet de toekomst van de zorg er uit, denk je?
Dat is een ingewikkelde vraag. Die glazen bol hebben we allemaal niet. Wat we wel zien, is dat digitalisering in een enorme versnelling aan het komen is. We zitten in een ander momentum dan een paar jaar terug. Het kan nooit de warme handen aan het bed vervangen, maar daar zit wel een belangrijke ontwikkeling in als je het hebt over werkdruk en automatiseren. Verder denk ik dat in de nabije toekomst schaalbaarheid een belangrijk thema is. Volgens mij zijn er al heel veel dingen bedacht, maar die worden elke keer als puntoplossing ingezet. De uitdaging is om dat breed toe te passen en om op grotere schaal die zaken bekend te krijgen en in de zorgprocessen te borgen. Dat blijkt elke keer weer lastig, zelfs met bijvoorbeeld stimulans vanuit de overheid. Als laatste zie ik nog een uitdaging op het gebied van samenwerking. Dit is de ‘zachte kant’ en daarom misschien moeilijker te realiseren. Je ziet regionale verbanden wel steeds vaker, maar vooral de samenwerking tussen allerlei instanties, zorgverzekeraars en zorgprofessionals zal nog veel beter moeten. Ik zie dat daar wel een belangrijke ontwikkeling gaande is. Alles bij elkaar zitten we wel in een situatie waarbij die ontwikkelingen heel hard gaan en de zorg er over 5 jaar heel anders uit zal zien.
KPN Health sponsort net als in 2018 de 1e prijs van de VG Hackathon. Kun je vertellen waarom jullie achter dit initiatief staan?
Ik denk dat de VG Hackathon een heel goed middel is om vanuit de zorg zelf op zoek te gaan naar oplossingen voor de problemen die er worden ervaren. Het gevaar is als je vanuit een technologiebedrijf als KPN de oplossingen gaat bedenken, dat je een technology-push krijgt. Dat is niet meer van deze tijd. Het moet echt vanuit de mensen komen die er direct mee te maken hebben, zodat mensen in de zorg die een probleem ervaren ook onderdeel zijn van de oplossing. Daar kunnen we en willen we bij helpen. Daarom willen we dit graag sponsoren: dit is hét middel om naar die oplossing te komen.
Nog niet iedereen heeft zich aangemeld voor de VG Hackathon 2021. Wat zou je nog willen melden aan de twijfelaars?
Voor alle instellingen die zich nog niet hebben ingeschreven op dit moment, zou ik willen zeggen: schrijf je snel in en ben onderdeel van de oplossing!